بسمه تعالی

  1. مقدمه
    • پیشینه

اغلب ما  از دیدن گل و گیاه لذت می بریم و علاقه مند به داشتن گیاهان در خانه خود هستیم. اما در شرایطی که خانه ها به آپارتمانهایی کوچک و بدون فضای آزاد تبدیل شده است کاشت و نگهداری از گیاهان محدود به چند گلدان با گلهای آپارتمانی، که به نور زیاد احتیاج ندارند،  شده است. از طرف دیگر نگهداری از این گیاهان در آپارتمانهای کوچک، به دلیل محدودیت فضا و مشکلاتی که در آبیاری آنها وجود دارد، چندان راحت نیست و پس از چندی این گلدانها جای خود را به وسایل خانه می دهند. در زمان مسافرتهای طولانی نیز تکلیف آب دادن به گلها مشخص نیست و پس از بازگشت احتمالا با چند گل پژمرده یا خشکیده مواجه خواهیم بود (مگر اینکه دوستی علاقمند به گل وگیاه داشته باشیم!). ‏ این اتفاقی بود که در خانه ما افتاد.  رفته رفته چند گیاهی که در خانه داشتیم خشک شدند و تا چند سال ما ‏‏گیاهی در خانه  نداشتیم. بعد از مدتی خلأ وجود گیاه در خانه احساس شد و در این فکر بودیم که ‏چگونه ‏شرایط محل زندگی خود را  تغییر دهیم که بتوانیم ‏گل و گیاه داشته باشیم. حتی به فکر خرید یک خانه ‏حیات دار، هر چند کوچک و قدیمی افتادیم که به دلیل قیمت بالا مقدور نشد. تا اینکه با دیدن یک فیلم ‏کوتاه (سخنرانی Britta Riley )، دیدگاه من و خانواده ام درمورد نگهداری گیاهان در خانه به کلی تغییر کرد. پیشنهاد می کنم قبل از ‏خواندن ادامه مطلب این فیلم کوتاه را  در همین سایت ببینید.‏

این فیلم کوتاه توانست نظر خانواده ما را به فکر و ایده های دیگری برای پرورش و نگهداری از گیاهان در خانه ‏و محیط های بسته، جلب کند. در آن زمان فیلم مذکور را به چندین نفر نشان دادیم. برای بسیاری از افراد ‏جالب بود، اما برخی افراد در اجرایی بودن آن ابراز شک می نمودند. با توجه به کلیه نظرات در یک جلسه ‏خانوادگی تصمیم گرفتیم روش پیشنهاد شده در فیلم را در خانه خودمان اجرا کنیم.‏

اجرای روش پیشنهادی تحت عنوان کشت پنجره ای (‏Window Farming) من را به موضوع کشت و پرورش ‏گیاهان در محیط بسته علاقمند نمود. بنابراین با توجه به عدم اطلاع قبلی نسبت به موضوع، مطالعه در مورد ‏آن را آغاز نمودم. حدود سه ماه بعد از اولین آشنایی با موضوع نخستین پنجره خانه با سیستم کشت پنجره ای ‏تزئین شد. در آغاز اشکالات زیادی به سیستم وارد بود که پس از حدود دو سال تجربه این اشکالات مرتفع یا به ‏حداقل ممکن رسید. پس از این مرحله زیبا سازی سیستم را شروع و مجموعه را منطبق با توانایی و سلیقه خود ‏و خانواده تزیین کردم.

روش کشت پنجره ای در کشورهای مختلف توسعه یافته و طرفداران زیادی دارد. حتی در برخی کشورها به صورت سیاستی ملی در آمده است و از آن حمایت دولتی می شود. بنا براین تصمیم گرفتم به عنوان یک سرگرمی و همچنین یک کار مفید و دوستدار محیط زیست این و تجربه ودست آوردهای خود را در اختیار دوستداران گل وگیاه و همچنین دوست داران محیط زیست قرار دهم. امیدوارم که با توسعه این روش و اجرای آن در محیط های زندگی و کاری هم وطنان، قدمی در بهبود محیط زیست و سبک زندگی خود و دیگران بردارم.

در گذشته ای نه چندان دور از گیاهان جهت پوشش پنجره ها استفاده می گردید. این عکس مربوط به اولین تجربه شخصی من در استفاده از فضای پشت پنجره است.

  • تعریف و مزایای کشت پنجره ای

منظور از کشت پنجره ای کاشت گیاهان در فضای پشت پنجره ها است. از آنجا که  فضای پشت پنجره های خانه یا محیط کار معمولا بدون استفاده و از طرف دیگر دارای نور کافی است محیط مناسبی برای کشت گیاهان محسوب می گردد. با توجه به مزایای روش آبکشت یا هیدروپونیک، در این سیستم ها معمولا از این روش استفاده می گردد و مزایای این نوع کشت را نیز دارد.

به طور کلی مزایای کشت پنجره ای به شرح زیر است:

  • فضای کمی اشغال می کند،
  • از شرایط مساعد محل زندگی انسانها استفاده می کند (نیاز به سیستم گرمایش و سرمایش ویژه ندارد)،
  • نیاز به نور مصنوعی ندارد (لااقل در کشور ما اینچنین است)،
  • مصرف آب آن بسیار کم است،
  • به دلیل تولید اکسیژن در محیط یک سیستم تهویه هوای طبیعی است،
  • به زیبایی خانه و محیط کار کمک می کند،
  • به دلیل استفاده از بستر هیدروپونیک آلودگی خاک معمولی را ندارد،
  • مزایای کشت هیدروپونیک، مانند رشد سریعتر گیاهان، کم بودن آفات و نیاز کم به سم، را دارد،
  • آبیاری آن تقریبا خودکار انجام می شود و پس از راه اندازی احتیاج به نگهداری مداوم ندارد،
  • هزینه نسبتا کمی دارد وعلاوه بر لذت نگهداری از گیاهان می تواند به سلامت و اقتصاد خانواده کمک می کند.

نمونه نصب شده از سیستم کشت پنجره ای ساده.

  • آماده سازی قطعات و وسایل مورد نیازبرای ساخت این سیستم نیاز به تهیه قطعات پیچیده و گران قیمت نیست، اما باید در تهیه قطعات دقت کافی داشت تا نتیجه مطلوب حاصل شود. فهرست قطعات مورد نیاز و مقدار یا تعداد آنها برای تهیه یک سیستم با چهار ستون چهارتایی (۴*۴) در زیر آمده است. برای ساخت سیستم هایی با ابعاد مختلف باید تعداد قطعات مورد نیاز را به نسبت کم یا زیاد کرد.
    ردیف عنوان واحد مقدار/تعداد مشخصات توضیح
    ۱ بطری ۱.۵ لیتری عدد ۱۶ همه یکسان باشد
    ۲ بطری ۲.۲ لیتری عدد ۴ همه یکسان باشد
    ۳ نوار چسب رنگی حلقه ۱۵ در رنگهای دلخواه
    ۴ پایه ریل پرده عدد ۸ کوتاه یا بلند بسته به فاصله با شیشه انتخاب می شود
    ۵ نگهدارنده ریل پرده عدد ۸
    ۶ ریل پرده متر به اندازه مورد نیاز چهار برابر فاصله دو پایه هم راستا
    ۷ لوله آب متر ۸ قطر خارجی mm 8، شفاف و تا حدودی خشک
    ۸ لوله هوا متر ۲
    ۹ شیر یکطرفه عدد ۴
    ۱۰ تبدیل / شیر هوا عدد ۲ تبدیل یک به دو شیر دار در صورتی که پمپ هوا یک خروجی داشته باشد سه عدد مورد نیاز است
    ۱۱ اتصال لوله کولر عدد ۴ دو طرف رزوه و مهره دار
    ۱۲ سوزن توپ عدد ۴ با ته متوسط و قابل اتصال به لوله هوا
    ۱۳ پیچ و رولپلاک عدد ۱۶ ۳ سانتی متر
    ۱۴ پیچ و مهره عدد ۸ ۳ سانتی متر
    ۱۵ پمپ هوا عدد ۱ ۲*۴.۵l/min
    ۱۶ تایمر عدد ۱ ۲۴ ساعته با تنظیم ۱۵ دقیقه
  • تذکر: این قطعات و روش نصب آنها تجربه شده است. در صورت تغییر برخی اجزاء امکان بروز اشکال در کارکرد سیستم وجود دارد. در صورت بروز مشکل در تهیه قطعات می توانید بسته کامل را به این سایت سفارش دهید.
  • آماده سازی ابزارهای مورد نیاز

از آنجا که این سیستم توسط شما ساخته و نصب می شود باید ابزار و لوازم اولیه کار و مهارت کافی برای استفاده از آنها را داشته باشید. فهرست ابزار و لوازم مورد نیاز در جدول زیر آمده است. توصیه ما انجام کار توسط خودتان است. در صورت نیاز کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات یا نصب کامل سیستم هستند.

تذکر مهم : اگر مهارت کافی در استفاده از ابزار را ندارید این کار را به  دیگران بسپارید.

ردیف عنوان مشخصات توضیح
۱ دریل برقی
۲ مته ۴، ۶، ۱۲
۳ مته دیوار ۶ الماسه (برای دیوار بتون)
۴ انواع پیچ گوشتی
۵ دم باریک
۶ تیغ دسته دار یا کاتر
  • آماده سازی نگهدارنده های گلدان

نگهدارنده های گلدان به عنوان محل قرارگیری گلدانها استفاده می شوند و وظیفه  انتقال محلول غذایی به گلدان پایین تر یا مخزن اصلی را بر عهده دارند. برای ساخت نگهدارنده ها از بطری های آب یا نوشابه ۱.۵ لیتری استفاده می شود (برای یک سیستم ۴*۴ به ۱۶ بطری نیاز است).

توصیه  مهم : به منظور حفظ محیط زیست و کمک به جمع آوری زباله های غیر قابل تبدیل در طبیعت حتما از بطری های مصرف شده استفاده نمایید. پیشنهاد می شود در گردشهای خانوادگی بطری های رها شده در طبیعت را جمع آوری کنید یا با رفتگر محله در مورد جمع آوری تعدادی بطری به توافق برسید. به این ترتیب نه تنها به طبیعت آسیبی نمی رسانید بلکه به تمیز کردن آن نیز کمک می کنید.

برای نگهدارنده گلدانها از بطریهای یکسان استفاده نمایید. در غیر این صورت ستونها و سطرها تقارن و یکدستی خود را از دست می دهند (برای این منظور بطریهای آب مناسب تر از بطریهای نوشابه هستند).

برای آماده سازی نگهدارنده ها مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

مرحله ۱) شستشوی بطری ها

با توجه به استفاده شدن بطریها و احتمال آلودگی آنها، بطری ها را در یک تشت آب بشویید (مراقب مصرف آب باشید. قرار نیست برای ساخت این سیستم که هدف آن صرفه جویی در آب و انرژی است هزاران لیتر آب مصرف شود) و سپس خشک کنید.

مرحله ۲) پوشش سطح بطریها

پوشش سطح بطری ها به دو دلیل انجام می شود. مهمترین دلیل نرسیدن نور به ریشه گل یا سبزیجات است. دلیل دیگر افزایش زیبایی گلدانها است.

سطح بطری ها را با رنگ یا نوار چسب بپوشانید. با توجه به اینکه رنگ کاری در آپارتمان مشکل است نوار پیچی بطری ها توصیه می شود.

به این منظور می توانید از نوار چسب برق (لنت) با رنگهای مختلف طبق سلیقه خود استفاده نمایید. نوار پیچی را از ۷ سانتی متر مانده به انتهای بطری شروع و تا در بطری ادامه دهید. در نوار پیچی دقت کنید که هیچ قسمت بطری باز نماند. به این منظور بهتر است هر ردیف از نوار، نصف ردیف قبلی را بپوشاند.

مراحل پوشش سطح بطری ها

مرحله ۳) تهیه الگوی برش بطریها

الگوی برش بطریها را مطابق شکل زیر آماده نمایید و قسمت مشخص شده را ببرید. باید توجه کنید که قسمت برش خورده باید به شکلی باشد که بتوان گلدانها را داخل نگهدارنده گذاشت و از طرف دیگر استحکام نگهدارنده حفظ شود.

تهیه الگوی برش بطری ها

مرحله ۴) برش بطری ها

با استفاده از الگوی تهیه شده  بطری ها را برش دهید. برای این کار الگو را دور یک بطری قرار دهید و روی مرز قسمت بریده شده با ماژیک  خط بکشید. سپس توسط تیغ دسته دار (کاتر) بطری را از روی خطوط ببرید. مراقب باشید که روی بطری لبه های تیز ایجاد نشود زیرا این لبه ها موجب خراشیدن دست شما در مراحل بعد و در زمان نگهداری از گلها خواهد شد.

به منظور سهولت اتصال بطری ها، حلقه دور در بطری ها را ببرید و از بطری جدا کنید

مراحل برش بطری ها

مرحله ۵) سوراخ کردن ته بطری ها

برای تهیه ستون نگهدارنده باید ته بطری ها سوراخ گردد. ته بطریها را به اندازه ای سوراخ کنید که قسمت رزوه شده بطری قبلی و حلقه نگهدارنده پشت در، بتواند از آن بگذرد. توجه کنید که سوراخ باید به حدی بزرگ باشد که حلقه نگهدارنده به سختی عبور کند و راحت خارج  نشود تا ستون بطری ها انسجام و استحکام کافی داشته باشد.

برای سوراخ کردن ته بطری ها می توانید از یک حلقه فلزی یا یک  سکه استفاده کنید. به این منظور حلقه یا سکه را به اندازه کافی گرم کنید و درناحیه علامت گذاری شده قرار دهید.

نکته: بالاترین بطری را مشخص کنید و ته آن را به اندازه رد شدن لوله آب سوراخ کنید. در این حالت نگهداری لوله داخل آن راحتتر خواهد بود.

سوراخ کردن ته بطری ها

سوراخ کردن در بطری ها

آماده سازی مخزن نگهداری محلول غذایی

برای مخزن نگهداری محلول غذایی از بطری های نوشابه خانواده  (۲.۲ لیتری مناسب تر است) استفاده کنید (به تذکر قسمت ۴ توجه فرمایید). برای آماده سازی سیستم ۴*۴ به ۴ مخزن نیاز است. به این منظور مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

مرحله ۷) شستشوی بطری ها

با توجه به استفاده شدن بطریها و احتمال آلودگی آنها، بطری ها را در یک تشت آب بشویید (مراقب مصرف آب باشید. قرار نیست برای ساخت این سیستم که هدف آن صرفه جویی در آب و انرژی است هزاران لیتر آب مصرف شود) و سپس خشک کنید.

مرحله ۸) پوشش سطح بطریها

پوشش سطح بطری ها به دو دلیل انجام می شود. مهمترین دلیل نرسیدن نور به محلول غذایی است. دلیل دیگر افزایش زیبایی است. در صورتی که نورمستقیم  به این قسمت نمی رسد می توانید از این مرحله صرف نظر کنید.

سطح بطری ها را با رنگ یا نوار چسب بپوشانید. با توجه به اینکه رنگ کاری در آپارتمان مشکل است نوار پیچی بطری ها توصیه می شود.

به این منظور می توانید از نوار چسب برق (لنت) با رنگهای مختلف طبق سلیقه خود استفاده نمایید. نوار پیچی را از ۵ سانتی متر مانده به انتهای بطری شروع و تا در بطری ادامه دهید. در نوار پیچی دقت کنید که هیچ قسمت بطری باز نماند. به این منظور بهتر است هر ردیف از نوار، نصف ردیف قبلی را بپوشاند. به منظور مشاهده سطح محلول باید قسمتی از نوارها بریده شود. به این منظور با خط کش قسمتی از بطری ها را علامت گذاری و سپس با احتیاط کامل نوار را از روی بطری ببرید و جدا نمایید.

مرحله ۹) تهیه الگوی برش بطریها

الگوی برش بطریها را مطابق شکل  آماده نمایید و قسمت مشخص شده را ببرید. باید توجه کنید که قسمت برش خورده باید به شکلی باشد که بتوان لوله آب را وارد و مخزن را پر کرد. همچنین باید استحکام نگهدارنده حفظ شود.

تهیه الگوی برش مخازن مواد مغذی

مرحله ۹) برش بطری ها

با استفاده از الگوی تهیه شده  بطری ها را برش دهید. برای این کار الگو را دور یک بطری قرار دهید و روی مرز قسمت بریده شده با ماژیک  خط بکشید. سپس توسط تیغ دسته دار (کاتر) بطری را از روی خطوط ببرید. مراقب باشید که روی بطری لبه های تیز ایجاد نشود زیرا این لبه ها موجب خراشیدن دست شما در مراحل بعد و در زمان نگهداری از گلها خواهد شد.

مرحله ۱۰) سوراخ کردن ته بطری ها

برای تهیه ستون نگهدارنده باید ته بطری ها سوراخ گردد. ته بطریها را به اندازه ای سوراخ کنید که قسمت رزوه شده بطری قبلی و حلقه نگهدارنده پشت در، بتواند از آن بگذرد. توجه کنید که سوراخ باید به حدی بزرگ باشد که حلقه نگهدارنده به سختی عبور کند و راحت خارج  نشود تا ستون بطری ها انسجام و استحکام کافی داشته باشد.

برای سوراخ کردن ته بطری ها می توانید از یک حلقه فلزی یا یک  سکه استفاده کنید. به این منظور حلقه یا سکه را به اندازه کافی گرم کنید و درناحیه علامت گذاری شده قرار دهید.

سرواخ کردن ته مخازن

آماده سازی ورودی هوا

در این سیستم انتقال آب به اولین بطری نگهدارنده ، با ایجاد حباب و استفاده از نیروی ایجاد شده توسط حباب های پیوسته انجام می شود. چسبندگی آب به بدنه لوله و خاصیت مویینگی نیز به انتقال آب کمک می کند. در واقع حبابهای ایجاد شده در داخل لوله، ستون آب داخل لوله را به بالا می راند و این نیرو منجر به انتقال آب به صورت قطره قطره به انتهای لوله خواهد شد. نیروی جاذبه بازگشت آب به مخزن از مسیر تمام گلدانها را تسهیل می نماید. به دلیل وابستگی آبیاری به نحوه ورود هوا به سیستم ، این قسمت دارای اهمیت بسیارزیاد است و باید با دقت و حوصله  آماده شود. از طرف دیگر این قسمت از خروج آب مخزن جلوگیری می نماید و باید به صورتی باشد که نشتی آب نداشته باشد.

به این منظور مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

مرحله ۱۱) سوراخ کردن درب بطری

مرکز درب را علامت گذاری نمایید. نخست با یک مته ریز (نمره ۳ یا ۴) و با استفاده از دریل برقی یا دستی درب را سوراخ نمایید. مرکز بودن سوراخ دارای اهمیت است. سپس توسط مته بزرگتر (نمره ۶ یا ۷) سوراخ را بزرگتر نمایید. در پایان با مته ۱۱ یا ۱۲ سوراخ را نهایی کنید. سوراخ باید به صورتی باشد که رزوه رابط اتصال لوله هوا در آن پیچیده شود.

مرحله ۱۲) اتصال رابط لوله هوا به درب بطری

قسمت رزوه رابط لوله را از بیرون در بطری به طرف داخل بپیچانید و تا انتها محکم کنید. یک عدد واشر لاستیکی از داخل روی رزوه بپیچید به صورتی که تا انتهای در، پایین رود و در داخل در قرار گیرد.

در قسمت داخلی در بطری، یک سر لوله هوا را روی ورودی هوا بکشید و به  اندازه یک سانتی متر از لوله هوا ببرید.  سوزن توپ را داخل سر دیگر لوله یک سانتی متری محکم کنید و پوشش پیچ دار اتصال را روی آن بپیچید. توجه کنید که پوشش نباید به اندازه ای محکم شود که واشر لاستیکی تغییر شکل دهد یا خراب شود.

در قسمت بیرونی در، لوله هوا را به رابط اتصال دهید و به اندازه ۱۰ سانتی متر ببرید. سپس پوشش پیچ دار را روی رزوه محکم کنید تا لوله هوا به اندازه کافی محکم شود. در انتهای این لوله شیر یکطرفه هوا را متصل کنید. شیر یکطرفه باید از جهتی متصل شود که هوا بتواند وارد مخزن شود و آب از مخزن خارج نشود.

برای حصول اطمینان از عملکرد مناسب این قسمت و عدم نشت آب از آن، باید هر مجموعه ورودی به روش زیر آزمایش شود:

در و متعلقات آن را روی یک بطری پر از آب ببندید و بطری را وارونه نمایید. در صورتی که آب از اطراف در و لوله ها خارج نشود این قسمت درست مونتاژ شده است. برای اطمینان از ورود مناسب هوا، به داخل شیریکطرفه کمی بدمید. در داخل بطری حبابهایی ایجاد می شود که نشاندهده عملکرد مناسب است (خروج قطره های کوچک از انتهای شیر یکطرفه طبیعی است). در صورتی که هر کدام از این آزمایشها نتیجه مناسب نداشته باشد باید قطعات را باز کنید و با دقت بیشتر مونتاژ را انجام دهید.

آماده سازی درب مخازن مواد مغذی و رابط ورودی هوا

نصب پایه ها و سازه نگهدارنده

پایه ها وظیفه اتصال سیستم به دیوار و سازه نگهدارنده وظیفه نگهداری گلدانها را بر عهده دارند. همچنین لوله آب از میان میله عمودی عبور می نماید. به منظور نصب پایه ها و سازه نگهدارنده مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

مرحله ۱۳) نصب پایه ها

قبل از نصب پایه ها مشخص نمایید که به چه نوع پایه ای نیاز دارید. در صورتی که قسمت بالای پنجره و پایین آن در یک راستای عمودی هستند از پایه های هم اندازه در بالا و پایین استفاده نمایید. در غیر این صورت باید از پایه های غیرهمسان استفاده شود. طول پایه ها به صورتی انتخاب نمایید که میله عمودی پس از نصب روی پایه ها حداقل ۲۵ سانتی متر با شیشه پنجره فاصله داشته باشد (این فاصله فضایی است که گیاهان برای رشد به آن نیاز دارند).

پس از انتخاب پایه ها محل نصب آنها را به صورتی انتخاب نمایید که فاصله بین ستونها مساوی و حداقل فاصله بین آنها ۲۵ سانتی متر باشد. همچنین، ستونهای اول و آخر تا حد ممکن از دیوار فاصله  داشته باشد.

هر پایه را به کمک حداقل دو پیچ و رولپلاک به دیوار متصل نمایید. هر جفت پایه در بالا و پایین باید درست در امتداد یکدیگر باشند.

مرحله ۱۴) نصب سازه نگهدارنده

سازه نگهدارنده میله یا داکت توخالی است که بین دو پایه هم راستا نصب می شود. به منظور سادگی و ارزانی از ریل پرده معمولی به عنوان داکت استفاده شده است. قبل از نصب سازه باید فاصله دو پایه نصب شده به دقت اندازه گیری و ریل ها به همان اندازه بریده شود ( لبه ریل ها باید کاملا صاف و با نوار چسب پوشیده شود تا لوله آب که از داخل آن عبور می نماید بریده نشود).

دو سر هر ریل دو عدد پایه اتصال نصب نمایید به صورتی که بتوان ریل را به پایه نصب شده روی دیوار نصب کرد.

پس از آماده سازی ریل ها هر ریل را بین دو پایه نصب نمایید به صورتی که ریل از پایه پایین بیرون نیاید.

نصب پایه و سازه نگهدارنده گلدانها

نصب نگهدارنده های گلدان

مرحله ۱۵) ایجاد ستون نگهدارنده

هر چهار نگهدارنده آماده شده (طبق بند ۴) را روی یکدیگر قرار دهید تا یک ستون تشکیل شود. برای نصب هر بطری (نگهدارنده) روی بطری دیگر، نخست درب بطری بالایی را باز کنید و سر آن را از سوراخ ته بطری دیگر رد کنید. توجه کنید که حلقه بالای در بطری نیز از سوراخ رد شود. سپس در بطری را از محل بریده شده بطری بعدی ببندید. پس از بسته شدن، در باید در جهتی قرار گیرد که راس باز شده مثلث رو به دیواره بسته بطری بعدی باشد. بطری مخزن محلول مغذی را در پایین هر ستون نصب کنید.

توجه : در صورتی که بالاترین بطری را از قبل مشخص کرده و سوراخ آن را کوچکتر زده اید، آن بطری را به عنوان اولین بطری قرار دهید.

مرحله ۱۶) نصب ستون نگهدارنده

هر ستون نگهدارنده را به یک ریل متصل نمایید. به این منظور از بست کمربندی برای اتصال هر نگهدارنده (بجز مخزن) استفاده می شود. بهتر است در آغاز بستها محکم نشود و پس از تنظیم هر ستون و کل سیستم بستها محکم شود. بهترین حالت آن است که مخزن به صورتی نصب شود که لوله انتقال آب با کمترین خمش وارد مخزن شود. بنابراین نخست مخزن آب را تنظیم و سپس بقیه ستون را بر اساس آن تنظیم نمایید و بستهای کمربندی را محکم نمایید( این کار می تواند پس از نصب لوله انتقال آب انجام شود).

ایجاد ستون گلدانها و نصب آنها روی نگهدارنده

آماده سازی و نصب لوله انتقال محلول

مرحله ۱۷) نصب لوله انتقال

برای هر ستون یک لوله به طول ۲ متر ببرید و لوله را از داخل ریل عبور دهید. پایین لوله را پس از خروج از ریل مستقیما (از طریق شکاف بدنه مخزن) وارد مخزن نمایید و از در آن خارج نمایید. بالای لوله را از حدود ۲۰ سانتی متری آخرین نگهدارنده از ریل خارج نمایید (برای اینکار لازم است که شیار ریل در این قسمت کمی گشاد گردد) و تا مرحله آزمایش سیستم آب رسانی رها کنید. کلیه ستون ها را به این روش تکمیل نمایید.

مرحله ۱۸) اتصال ورودی هوا به لوله انتقال محلول

با وارد کردن سوزن توپ به لوله انتقال، دربطری مخزن را بطور کامل ببندید. در این کار باید دقت شود که سوزن به طور کامل در داخل لوله قرار گیرد اما لازم نیست که پایین آن محکم شود (حتی در صورت محکم شدن باید آن را آزاد کرد تا آب بتواند وارد لوله شود). برای این کار لازم است که لوله در داخل ریل جابجا شود و این کار از طریق سر آزاد آن انجام می شود.

باید توجه شود که در این مرحله سوزن توپ از سر ورودی هوا جدا نشود.

تذکرمهم : لوله انتقال را به صورتی تنظیم کنید که مسیر آن درداخل مخزن و در ورود به ریل کمترین خمش و انحراف را داشته باشد. این مساله تاثیر زیادی در نحوه انتقال آب دارد.

مرحله ۱۹) پر کردن مخزن و حصول اطمینان از عدم نشت آب

مخزن محلول را با آب پر کنید و از عدم نشت آب مطمئن شود. در صورت نشت آب از زیر مخزن باید مشکل را پیدا و حل کنید و سپس بقیه مراحل را ادامه دهید.

آماده سازی و نصب سیستم انتقال محلول

نصب تایمر، پمپ و آزمایش سیستم انتقال آب

مرحله ۲۰) نصب تایمر

تایمر را برای آبیاری در فواصل مناسب تنظیم و به برق متصل کنید. اگر برنامه آبیاری خاصی مد نظر ندارید فعلا می توانید از برنامه ۷۵/۱۵ برای روز استفاده کنید (یعنی هر ۷۵ دقیقه ۱۵ دقیقه روشن). برای شبها زمان آبیاری بسیار کمتر است.

مرحله ۲۱) نصب پمپ

پمپ هوا را به خروجی تایمر وصل کنید. خروجی های هوای پمپ را به دو عدد ” تبدیل ۱ به ۲ شیر دار” وصل کنید.

نکته مهم : در صورت امکان پمپ و تایمر را درمکانی بالاتر از مخزن محلول نصب کنید. در غیر این صورت آن را روی یک پایه بگذارید به صورتی که در صورت پاشش یا نشتی آب روی پمپ و تایمر آب نریزد.

مرحله ۲۲) اتصال لوله هوا

خروجی شیرها را با لوله هوا به  ورودی شیر یکطرفه مخازن متصل کنید. لوله های هوا را تا حد ممکن کوتاه بگیرید و سعی کنید تمام لوله ها هم اندازه باشند.

مرحله ۲۳) آزمایش سیستم انتقال آب

شیرهای هوا را به طور کامل ببندید و پمپ هوا را روشن وشروع به باز کردن شیرها به صورت تک به تک نمایید. هر شیر را تا حدی باز کنید که حباب هوا در لوله انتقال شروع به بالا آمدن کند و به صورت مقطع آب را بالا آورد. معمولا چند دقیقه طول می کشد تا آب به انتهای لوله برسد، بنابراین صبور باشید. فشار هوا نباید به حدی زیاد شود که حبابها از پایین لوله فرار کنند، یا حباب به حدی شود که از آب داخل لوله عبور کند. دراین حالت انتقال آب انجام نمی شود.

پس از جاری شدن آب در یک لوله  شیر دیگری را باز کنید و همین رویه را تکرار نمایید. توجه کنید که فشار هوا در یک لوله مستقل از دیگران نیست. بنابر این با کم یا زیاد کردن هوا در یک مسیر باید مسیرهای دیگر را نیز به صورت جزئی اصلاح کرد.

نکات مهم در تنظیم سیستم آبرسانی:

  • برای تنظیم سیستم صبر و حوصله داشته باشید.
  • در صورتی که آب در یک ستون جریان نمی یابد، قبل از همه صاف بودن کل مسیر(حتی درون مخزن) را کنترل نمایید.
  • سوزن توپ نسبت به لوله باید دارای زاویه ای اندک باشد، در غیر این صورت حباب هوا تشکیل نمی شود.
  • در صورتی که سیستم به طور کامل تنظیم نشد، نا امید نشوید ، پس از اضافه کردن مواد مغزی به آب، به دلیل افزایش خاصیت چسبندگی تنظیم سیستم راحت تر می شود. بنابراین این مرحله را بعد از اضافه کردن مواد مغزی تکرار کنید.
  • در کلیه مسیرها مقدار آب باید تقریبا یکسان باشد. حتی پس از راه اندازی سیستم باید هر از چند گاه مقدار آبرسانی مسیرها کنترل شود.

نصب تایمر، پمپ هوا و اتصال شیرهای کنترل هوا

آماده سازی و نصب گلدانهای داخلی

مرحله ۲۴) تهیه گلدان

به منظور کاشت گیاهان می توان از گلدانهای کوچک استفاده کرد، اما توصیه می شود به منظور حفاظت از محیط زیست، از لیوانهای بستنی یا ماست مصرف  شده استفاده کنید.

گلدانهای مورد استفاده باید به اندازه ای باشد که  از ناحیه بریده شده بطری ها بتواند داخل شود. از طرف دیگر باید سر آن کمی پهن باشد تا به داخل بطری لیز نخورد (درغیر این صورت سختی زیادی برای در آوردن آن متحمل خواهید شد). طبق تجربه شخصی من لیوانهای آبمیوه بهترین اندازه و شکل را دارند.

مرحله ۲۵) آماده سازی گلدانها

نخست گلدانها را بشویید. در صورتی که گلدانها سوراخ انتهایی و جانبی ندارند به کمک یک میخ یا پیچ داغ (یا دریل و مته ۵) تعدادی سوراخ در انتها وتعدادی سوراخ در یک سوم پایینی گلدان ایجاد نمایید.

مرحله ۲۶)پر کردن گلدانها و کاشت گیاه

برای پر کردن گلدانها باید از بسترهای کشت هیدروپونیک (اصطلاحا خاک هیدروپونیک) استفاده کنید. استفاده از یک نوع بستر کشت جوابگوی کار نیست. به این منظور می توانید به مقالات و کتابهای کشت هیدروپونیک مراجعه کنید (در صورت نیاز به مشاوره با ما تماس بگیرید).

برای اولین آزمایش پیشنهاد می گردد از مخلوط کوکوپیت و پرلیت به طور مساوی استفاده نمایید. همچنین پیشنهاد می شود برای اولین کشت، سبزیجاتی مانند ریحان و شاهی  را انتخاب نمایید (گیاهان غده ای و پر ریشه برای این سیستم مناسب نیستند). برای کشت این سبزیجات کافی است پس از پر کردن گلدان تا ۷۰ درصد حجم، بذرها را روی بستر بپاشید و سپس روی بذرها را کمی کوکوپیت بریزید.

اگر گلهای مناسب برای کشت هیدروپونیک دارید می توانید آنها را به گلدانها منتقل نمایید.

پس از کاشت بذر یا گیاهان ، گلدانهای آماده را داخل نگهدارنده ها بگذارید و آبیاری را شروع کنید.

آماده سازی و نصب گلدانها

ادامه کار

کار دیگری باقی نمانده است. از رشد گیاهان ، مراقبت از آنها و در نهایت محصولات بدست آمده لذت ببرید. از محصولات و سیستم های خود عکس بگیرید و برای ما ارسال کنید. عکس ها با نام خودتان در سایت منتشر خواهد شد. در صورتی که در راه اندازی با مشکل مواجه شدید با ما تماس بگیرید.

تذکر مهم : روش ارائه شده در این مقاله برای ساخت سیستم کشت پنجره ای، با ایده گرفتن از سیستم های خارجی و  با توجه به وسایل و قطعات موجود در کشور بومی سازی شده است و در تمام موارد تجربه گردیده است. استفاده از این روش در خانه و بدون مقاصد اقتصادی، برای تمام هم وطنان آزاد است. در صورتی که قصد راه اندازی بنگاه اقتصادی یا درآمد زایی دارید لطفا با نشانی ذکر شده در سایت تماس بگیرید.

سیستم نهایی پس از نصب و راه اندازی